Forsiden

SommerkveldGrønt selvportrettTrehestenTrehesten IIIOppstillingTre BrødreSkuespiller Leif JacobsenMed hund og BrillerKlapperRytter og reirThe National Portraits: Konge og kuSpeilMøteGutt med hundOm å være andLars Tiller ILars TillerLars Tiller til hestReisenTroféSelvportrett med stokkandRequiemEggetRytterportrettSymbioseGutt på stolLøitnant GlahnEdvardaÆsopProfessor John UgelstadEdvardaRedaktør Arve SolstadArve Solstad IGrenenReisens tre faserReise i stol IVillskudd IReise i stolKlapperMøte INachspielStillebenSelvportrett i stolHarenH. M. Kong Harald VH. M. Kong Harald VH. M. Kong Harald VH.M. Dronning SonjaStilleben IStilleben I (detalj)Rut TellefsenEllen HornHenrik IbsenLuftmadrassenSlagsceneSofaidyllRød sofaColosseum20052007200720072007200720072007201020102010201020102010HundCarlos IVLesende eselGoya, selvportrettDen som ikke kanFalk og klodeFløytespillerenKontorstol IRytterportrett, parafrase over VelazquezFlyver IFuglene fra Gaza2009200820092009200920092009Rekviem for Gazas barn (Utsnitt)2009Samlingen2009Ramzi AburedwanFamlieprtrettHemmelighetens voktereTreetMøte IGutt med hundNytt møteJente med falk IJente med falk II2011 Parafrase2011 ParafraseCarlos IV, Parafrase over GoyaAugust Von MackensenInfante Francisco De Paula AntonioLudvig I av BayernKronprinz Rudolf av Østerrike-UngarnLouis XVInfanta Maria Teresa, Parafrase over VelazquezBarna til Charles I, Parafrase over Van DyckDon Fernando, parafrase over GoyaWenche FossUtstilling på Nils Aas KunstverkstedUtstilling på Nils Aas KunstverkstedUtstilling på Nils Aas KunstverkstedUtstilling på Nils Aas KunstverkstedUtstilling på Nils Aas Kunstverksted.
Håkon Gullvåg har viet størsteparten av sitt kunstnerskap til maleriet, og har siden tidlig 1980-tall vært en av Norges mest kjente malere. Hans allsidige og omfangsrike produksjon har gjort det nødvendig å behandle maleriene hans tematisk i separate tekster. Denne teksten vil i hovedsak ta for seg Gullvågs frie malerier. Hans arbeid innen portretter, utsmykninger og bokoppdrag omhandles nærmere i egne kapitler.

Gullvågs malerikarriere startet med at han som tolvåring fant malerskrinet til morfaren på loftet. Morfaren hadde vært en ivrig hobbymaler, og til tross for at han døde før Gullvåg ble født, kunne man fremdeles klemme ut fargepigmenter fra de gamle tubene. Da foreldrene såg den store iveren som ble lagt til grunn, kjøpte de nye oljefarger til sønnen.

_mg_7837_web.jpg

Gjennom årene har Gullvåg eksperimentert dristig i ulike retninger, både innen figurasjon og abstraksjon mot det nonfigurative. Et gjennomgående fellestrekk er imidlertid at kunsten hans er fundert i et velutviklet tegnetalent samt et solid, klassisk fundament. Gullvåg søker i stor grad inspirasjon ut over landegrensene, og har gjennomført en rekke lengre studie- og arbeidsopphold i blant annet Stockholm, London, Paris, Berlin, Madrid, Nice og Roma.

En stor del av temaene vi finner i kunsten hans følger ham helt fram til i dag. Verkene har i stor grad referanser til egen barndom, til kunsthistoriens mestere og kunstsjangere, film og litteratur, samt dagsaktuelle hendelser. Disse referansene flettes gjerne sammen i de ulike bildene, og danner ulike virkelighetsnivåer, mettet av symboler – noe som bidrar til verkenes mystiske mangetydighet.

I tiden før en utstilling er atelierene til Gullvåg nærmest kledde med malerier. Bildene males samtidig, og i flere omganger; man finner derfor ekko av de andre bildene i hvert enkelt, noe som gjør at arbeidene klinger godt sammen i en utstillingskontekst. Et karakteristisk syn før utstillingsåpninger er Gullvåg stående foran bildene sine med pensel og palett for å utføre de siste justeringene.

_mg_8348_web.jpg
kunsten.jpg